Hvad er en 'lokalforening' – og hvorfor er det smart?

Hvis jeres KFS-gruppe på studiestedet har god tilslutning eller er i stabil vækst, kan det være nu, I skal overveje at blive en lokalforening under KFS. Det kan også være, I er flere KFS-grupper i samme by, som med fordel kunne slå jer sammen i en forening.
Men hvad er det lige, en lokalforening er? Og hvorfor er det en fordel?
Hvad er en lokalforening?
I KFS kan man som gruppe vælge at blive en 'lokalforening' under KFS. Det betyder helt grundlæggende, at I i gruppen danner jeres egen lokale forening under KFS med både vedtægter, bestyrelse og alt det, der normalt er i en forening.
Det kræver, at I er en lidt større gruppe (mindst 10 medlemmer), og at I er det over en længere periode. Man kan også vælge at lave en lokalforening på tværs af KFS-grupper, hvis der nu er andre studiesteder i jeres by eller lokalområde, hvor der også er KFS-grupper.
Derudover skal der være nogen, der har lyst til at sidde i bestyrelsen (det er mindre farligt, end det lyder), og så er det ellers bare at gå i gang.
Men hvilke fordele er der ved at være en lokalforening? Det kan I læse mere om nedenfor.
Hvilke fordele er der ved at være en lokalforening?
Der er rigtig mange gode fordele ved, at jeres gruppe bliver en lokalforening.
Den første og vigtigste er, at I bliver mere formelt organiseret. Det lyder måske også lidt kedeligt, men i takt med at I vokser som gruppe, er det også en rigtig god ting, at der f.eks. kommer styr på, hvem det er, der har lederansvaret, hvordan I fordeler de forskellige opgaver i gruppen, og at der kommer nogle faste indtægter til gruppen, I kan lave aktiviteter med. Det er noget af det, I sikrer ved at blive en lokalforening.
Den anden grund handler om økonomi. For når I bliver en lokalforening betyder det også, at alle de kontingentkroner, KFS får fra jeres medlemmer, kommer tilbage i jeres egen lokale kasse. I får altså flere økonomiske midler at lave aktiviteter for og sikrer, at I hvert år får nogle penge i jeres kasse.
Den tredje og sidste grund handler om støtte. For når I bliver en lokalforening kan I også søge om støtte til de aktiviteter I laver hos Dansk Ungdoms Fællesråds 'lokalforeningspulje'.
Det betyder bl.a., at I kan søge om tilskud til at afholde kollektivuge, events på jeres studiested. Sjove aktiviteter i gruppen. Og hvad I ellers finder på. Hvis I gerne vil vide mere om, hvordan I søger om tilskud fra puljen, kan I læse mere her.
Hvordan bliver vi en lokalforening?
Det begynder med en beslutning
I starter med at kigge rundt i gruppen og ser, om I kan tælle til minimum 10 medlemmer. Og gerne lidt flere end det også.
Dernæst tager I igen en runde i gruppen og undersøger – er der nogen, der har lyst til at være med i en ledergruppe/bestyrelse? Den består som minimum af en formand, en næstformand og en kasser. Og gerne flere. Hvad de enkelte roller dækker over, kan I tage en snak med jeres KFS-konsulent om (det har de helt styr på). Dem kan I finde her.
Den vigtigste opgave som leder i jeres gruppe, og grunden til, at det er godt at have sådan nogle, er, at I er nogen, der tager ansvaret på jer for at fordele arbejdsopgaverne i jeres gruppe, så der er styr på, hvad I skal lave, når I mødes (og hvem der laver kagen?).
Derudover er det også rigtig godt, at der er nogen, der sammen med både gruppen og KFS-konsulent tænker med på, hvad jeres fællesskab skal kunne, og hvor I skal bevæge jer hen.
Så kig rundt – er der nogen som vil gå ind i et ledelsesteam?
Når I har snakket disse ting igennem, skal I træffe en beslutning om, at det er det, I vil. Og så skal foreningen stiftes.
Stiftende generalforsamling
Næste skridt på rejsen er at beslutte en dato for, hvornår I vil holde stiftende generalforsamling. Det er en aften, hvor I taler det formelle igennem omkring vedtægter og valg af bestyrelse (lederteam). Men allervigtigst, så er det en aften, hvor I som fællesskab drøfter, hvem I vil være, og hvad I drømmer om.
Invitér, og lav en dagsorden. Brug eventuelt dokumentet “Standarddagsorden til stiftende generalforsamling.pdf” herunder.
Før den stiftende generalforsamling gør I et vedtægtsdokument klar, som skal drøftes og godkendes på generalforsamlingen. Det er jeres grundlov i foreningen. Det, der beskriver, hvem I er, hvad I bygger fællesskabet på, og hvad jeres formål er.
I kan tage udgangspunkt i dokumentet “Standardvedtægter KFS-lokalforening.pdf”. Vær opmærksomme på, at lokalforeningens formål skal være på linje med KFS’ overordnede formål. Se dokumentet “Vedtægter for KFS.pdf”.
Herefter finder I kandidater, som gerne vil stille op til lokalforeningens bestyrelse. I skal også finde en kandidat til revisorposten. Det kan være en person i jeres netværk, som har kompetence til at se jeres kommende årsregnskab igennem og kontrollere, at det stemmer. Tag igen gerne en snak med jeres KFS-konsulent om rollen – det kan også være, at de har en god idé til, hvem det kan være.
På selve generalforsamlingen skal I finde en dirigent (den, der siger – 'nu går vi til næste punkt') og en referent (den, der skriver ned, hvad I vedtager under hvert punkt på dagsordenen).
Hvis der skulle være flere, der gerne vil stille op til bestyrelsen, end der er pladser, skal I også bruge nogle stemmetællere. Men sker det, så tag en snak med jeres KFS-konsulent om, hvordan det ser ud.
OBS!! Vær opmærksomme på, at referatet også skal kunne læses og forstås af andre og ikke må være for indforstået.
Både vedtægter og referat skal også underskrives af alle i bestyrelsen. Det er derfor smart at printe de godkendte vedtægter og referatet ud, lige når I har afsluttet generalforsamlingen, og så underskrive dokumenterne med det samme. Så skal I ikke bagefter rundt og hente underskrifter hos hinanden.
Efter generalforsamlingen
Efter generalforsamlingen sendes en PDF-fil af jeres nye vedtægter med underskrifter til KFS’ sekretariatsleder sammen med det underskrevne referat og en kort præsentation af de personer, der er valgt ind i bestyrelsen – deres navn, adresse, e-mail og mobilnummer.

KFS’ sekretariat sørger derefter for, at det bliver muligt at melde sig ind i jeres lokalforening via medlemsmodulet (første side under 'bliv medlem').
Når I har fået besked om, at jeres lokalforening er sat op i medlemsmodulet, kan I begynde at melde jer ind i foreningen. Det foregår via medlemsmodulet, mens udmeldelse sker ved henvendelse til kfs@kfs.dk. Man betaler kontingentet, når man melder sig ind første gang, og så videresendes pengene til jeres konto.
Herefter opkræves det årlige eller halvårlige kontingent af KFS’ sekretariat, som sender pengene videre til jer.
Og bum... Så har i stiftet jeres helt egen 'lokalforening'!
Er der forskel på at være medlem af KFS og medlem af en lokalforening?
Nej! Og jo.
Medlemmerne af jeres forening har de samme rettigheder og fordele som medlemmerne i KFS Danmark, og KFS modtager også økonomisk støtte for de af vores medlemmer, der er tilknyttet en lokalforening.
Det betyder, at du som medlem af en lokalforening stadig får minimum 10% rabat på KFS' lejre, modtager magasinet Til Tro gratis 4 gange om året og får mulighed for at bruge din demokratiske stemme ved KFS’ generalforsamling hvert år på Påskelejr, hvor KFS’ bestyrelse vælges.
Men som medlem af jeres lokalforening får du også mulighed for både at stemme til jeres egen årlige generalforsamling, du kan stille op til bestyrelsen, og så går dit kontingent direkte til jeres lokalforening i stedet for landsKFS.
Det er en god ting, for så får I større mulighed for at lave flere KFS-aktiviteter lokalt, imens det store KFS også får økonomisk støtte, så vi kan støtte op om hele KFS' arbejde!